ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός της λέσχης μας είναι να προσφέρουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι να αποκτήσουν πλήρη θεωρητική γνώση και τις αναγκαίες δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σε όλη την αιωροπτεριστική τους εξέλιξη.

Εφόσον το αιωρόπτερο (αετός) είναι μια πρακτική δραστηριότητα η ικανότητα ενός πιλότου αξιολογείται με βάση την κατάρτισή του.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται κατά βάση στον εκπαιδευτικό λόφο, 85 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στην περιοχή της Θήβας. Κάθε μας εκπαιδευτική έξοδος διαρκεί όλη μέρα -από το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου- με μια μικρή παύση για ξεκούραση και ελαφρύ γεύμα ή μια βουτιά σε κοντινή παραλία τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Η Σχολή διαθέτει εννέα θέσεων πουλμανάκι για τη μεταφορά των μαθητών στο χώρο εκπαίδευσης. Κάθε έξοδος περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Αρχίζουμε με μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του Αιωροπτερισμού, στη συνέχεια συζητάμε τη βασική θεωρία της πτήσης – θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την εκπαίδευση - μικρομετεωρολογία, τις πρώτες οδηγίες χειρισμού του αιωροπτέρου στο έδαφος, καθώς και το πρόγραμμα της ημέρας.

Στον προσομοιωτή (φορητό προσομοιωτή που διαθέτη η σχολή) γίνεται η εκμάθηση της σωστής στάσης του σώματος, εξοικείωση της μετατόπισης του βάρους και εξάσκηση στους σωστούς χειρισμούς.

H1 picture

Το Ταξίδι της προσωπικής αναζήτησης για πτήση ξεκινά και εξελίσσεται με σταδιακή ανάβαση στην κλίση του λόφου εκπαίδευσης μέχρι την κορυφή ύψους 40 – 50 μέτρα από την προσγείωση.

Έχοντας αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αιωροπτέρου για την εκτέλεση, της απογείωσης – ευθεία πτήση με άψογο έλεγχο των μικρών στροφών Αριστερά - Δεξιά και προσγείωση στον άνεμο με ένα δύο βήματα και κράτημα του αιωροπτέρου στους ώμους- έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση επιπέδου stage 1.

Ο χρόνος επίτευξης του επιπέδου stage 1 είναι 3-4 ημέρες συμπεριλαμβάνονται και τα θεωρητικά μαθήματα για το επίπεδο stage 1 συν μετεωρολογία.

Μετά από τις επιτυχείς εξετάσεις του επιπέδου stage 1, προχωράμε γεμάτοι συναισθηματική φόρτιση για την κατάκτηση των αιθέρων όπου η εκπαίδευση θα διαρκέσει άλλες 3-4 ημέρες στο λόφο εκπαίδευσης μαθαίνοντας απογειώσεις από άπνοια μέχρι 20 χιλ. ένταση ανέμου συν απογείωση με πλάγιο άνεμο – πτήση με στροφές έως 90’ Αριστερά – Δεξιά και προσγείωση με Flare.

Εφοδιασμένοι με γνώσεις και αυτοπεποίθηση πηγαίνουμε στις Πλαταιές του Κιθαιρώνα για τις πρώτες ψηλές πτήσεις σε ύψος 350 μέτρα από την προσγείωση. Η βασική εκπαίδευση επιπέδου (stage 1 & stage 2) ολοκληρώνεται με την εκμάθηση προσέγγισης και προσγείωσης σε προκαθορισμένο χώρο.

Η ολοκλήρωση του επιπέδου stage 2 συμπεριλαμβάνει επίσης, στροφές 360’ αριστερά δεξιά, μικρό stall του αιωροπτέρου και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν γίνεται και ολιγόλεπτη θερμική ή δυναμική πτήση, ανάλογα με την ανταπόκριση του μαθητή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης ο μαθητής είναι καθοδηγούμενος σε όλες τις εκφάνσεις της πτήσης βήμα προς βήμα.

 

ΣΤΑΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΠΙΛΟΤΩΝ

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα αξιολόγησης – εξέλιξης ενός πιλότου:
Παρέχουμε πλήρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, ώστε να μην υπάρξουν κενά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη των νέων πιλότων.

- Stage 1: Αρχάριος πιλότος: έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί ευθείες πτήσεις με την υποστήριξη εκπαιδευτή.

- Stage 2: Νέος πιλότος: έχει την ικανότητα να απογειώνεται, να κάνει στροφές 360’, να κάνει ελιγμούς και να υπολογίζει που θα προσγειωθεί. Να γνωρίζει τους εναέριους κανόνες κυκλοφορίας – βασική μετεωρολογία. Μπορεί να πετάει σε εύκολες τοποθεσίες με την υποστήριξη εκπαιδευτή ή έμπειρου πιλότου.

- Stage 3: Ενδιάμεσος πιλότος, έχει αποκτήσει εμπειρία σε δεξιότητες πτήσης και λήψη αποφάσεων. Μπορεί να λαμβάνει σωστές αποφάσεις ερμηνεύοντας τις συνθήκες στην περιοχή πτήσης για την ασφάλειά του. Να κάνει πρόγνωση καιρού και να γνωρίζει μικρομετεωρολογία και όλους τους κανόνες που διέπουν το άθλημα του Αιωροπτερισμού. Να μην παραλείπει να συμβουλεύεται τους ποιο έμπειρους πιλότους.

- Stage 4: Στο επίπεδο αυτό ο πιλότος έχει αποκτήσει πτητική εμπειρία και κρίση για το πότε μια περιοχή ή οι συνθήκες είναι πέρα από την ικανότητά του πιλότου να τα χειριστεί και να πετάξει με ασφάλεια, δηλαδή ξέρει πότε και που να πετάξει καθώς πότε και που να μην πετάξει. Γνωρίζει την θεωρία της πτήσης - αεροδυναμική – μετεωρολογία κάνει ελιγμούς, χρησιμοποιεί τις δυνάμεις τη φύσης – θερμική πτήση – δυναμική πτήση, προσέγγιση και προσγείωση ακριβείας.

- Stage 5: Ο πιλότος πλέον επιδεικνύει πείρα και γνώσεις πτήσεων, έχει πετάξει σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες, μπορεί να πετάξει οποιοδήποτε αιωρόπτερο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Γνωρίζει αεροπλοΐα, κάνει πτήσεις αποστάσεων (cross country) μπορεί να προσγειωθεί σε περιορισμένους χώρους και με όλες τις καιρικές συνθήκες κτλ.